perjantai 8. huhtikuuta 2016

Maito Oolong

Maito Oolong on oolong tee, joka on valmistettu höyryttämällä teetä maidolla. Kuka senkin on keksinyt, sitä en osaa sanoa. Kenen mielestä on järkevää höyryttää teelehtiä aineella, jolla on taipumus pilaantua lämpimässä?

No, joka tapauksessa. Joku keksi ja hyväähän siitä tuli. The Ouncen Maito Oolong on miellyttävä kokemus pehmeää maidon makua ilman maidon lisäämistä.

Kokeilin Maito Oolongia (tai Milky Oolongia, kuten sen tuotteen nimi oli) ensikerran tilatessani neljä pientä näyttöpakkausta teetä Teekauppa.fi:stä. Ainoa neljästä joka jäi erityisesti mieleeni oli Milky Oolong, johon hieman rakastuin. Mutta kuten Oolongit yleensäkin, tee on harvinaisuutensa vuoksi kallista ja en oikein kehdannut heti tilata lisää.

No, sitten löysin Unssista Maito Oolongia ja ostinkin sitä, mutta jostain syystä en oikein pitänyt siitä tai se jäi unohduksiin. Vasta kun ostin toista Maito Oolongia joka ei ollut hyvää, maistoin Unssin teetä uudelleen ja totesin sen maistuvan samalle kuin Teekaupan versio.

Maito Oolong on pehmeä tee, joka maistuu makealle ja kevyen maitoisalle, melkein ehkä enemmän hylamaidolle kuin normaalille. Koska se tosiaan on makeampaa kuin normaali maitotee, varsinkin ilman sokeria. Oolong on hyvin keveä tee, joten itse en oikeastaan sitä ensimmäisille keittokerroilla maista erikseen, mutta samalle Maito Oolong ei kuitenkaan maistu pelkästään kuumalle maidolle tai vedelle ja maidolle.

Maito Oolongia voi keittää useita kertoja, kuten oolongeja yleensäkin, mutta silloin maidon maku väistyy. Se ei tee teestä kuitenkaan huonoa, sillä myös oolong on itsessään miellyttävän pehmeä ja hieman makea maultaan. Ainakin laadukkaissa versioissa siis.

Kotona keitämme yleensä 3-4 pientä pannullista samoista puruista oolongia, oli se Maito tai Vadelma Oolongia. Töissä minun tulee yleensä tehtyä vain yksi pannu mitään, mikä on sinänsä sääli. Mutta toisaalta kun juon teetä aamulla ja iltapäivällä, niin sitä vain kaipaa erilaisia teitä.

Maito Oolong kestää kuuman veden, mutta toisaalta sitten haudutusaika on vain 1-2 minuuttia. Vähäkin riittää, varsinkin jos teetä on tarkoitus juoda pidemmän ajan puitteissa. Oolong nimittäin kitkeröityy helposti seistessään ja maku vahvenee, eli vaikka ensimmäinen kupillinen olisi hieman mieto, niin toinen saattaakin olla jo sopiva. Itselleni tässä on aina muistamisongelmia ja päädyn hieman liian kitkerään ja voimakkaan Maito Oolongin pariin.


Maito-oolong, oolong. Haudutuslämpötila 95-100ºC. Haudutusaika 1-2 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti