sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Johan & Nyström Ekologisk svart te 150g Hallon & Vanilj

Tänään esittelyssä kaikessa pituudessaan Johan & Nyström Ekologisk svart te 150g Hallon & Vanilj. Eli vadelman ja vanilijan makuinen musta tee. Ostettu öh, jostain ruuanlaitto-/ leivontaväline puodista. Tarvitsin muita välineitä ja tuossa suhteellisen syrjäisessä puodissa oli alennusmyynnit. Siellä myytiin vähän kaikkea, teetäkin oli pieni valikoima. Jos joskus muistan nimen, lisään sen tänne.

Joka tapauksessa. Tämä tee on niin vahinkolöytö, että mahdollisesti se ei tule kenellekään muullekaan eteen. Sen tähden puhun vähän vadelmateistä. Vadelma on suhteellisen hapan marja. Se tarkoittaa, että teekin on hapan. Vaikka rakastan vadelmaa lähes missä muodossa vaan, niin teessä se toimii ikävä kyllä harvoin. Siinä missä rakastan mansikkateitä, eteeni tulleet vadelmateet ovat jääneet kertamaisteluksi. Tämän halusin, koska siinä oli vadelman lisäksi vanilijaa, jonka toivoin tasapainottavan elämystä.

Olen maistanut teetä kerran aikaisemmin ja sen jälkeen se on istunut pöydällä ja kaapissa koskemattomana (se tuli sen lisäksi, että sitä on paljon, suhteellisen huomion kiinnittävässä, mutta lopulta epäkäytännöllisessä metallipurkissa).

Tee ei ole erityisen pahaa, purujen tuoksu on aika miellyttävä, hieman sellainen makea esanssivadelma, mutta miellyttävä sellainen. Jos tee tuoksuisi voimakkaammalta, käyttäisin sitä mieluusti hajustepussina, koska se ei ole sellainen kaikenkattava, mutta edelleen miellyttävä. Purujen seassa voi nähdä pienet pinkit vadelmanpalat ja jotain vaaleaa myös. Vanilijan pitäisi olla mustaa, joten se tuskin erottuu. Tee haudutettuna tuoksuu enemmän kirpeälle.

Tee haudutettuna maistuu itseasiassa melko miellyttävälle. En ole ihan varma, miksi en pitänyt teestä alunperin. Ehkä sen takia, että mitä enemmän sitä juo, sitä karvaammaksi se käy. Vadelma tulee lähinnä jälkimakuna, mutta ihan miellyttävänä sellaisena. Tee itsessään vaikuttaa ihan laadukkaalta ainakin omaan makuuni.

Toinen ongelma teen kanssa on, että se on hyvin mieto. Se on selkeästi maustettu, mutta samalla vadelma ja vanilija maistuvat hyvin hennosti, vanilijaa en edes erikseen erota. Toisaalta, jos kaipaan maustamatonta mustaa teetä, niin valitsen kyllä jotain muuta, sillä tämä on kuitenkin maustettu. Tee on ehkä hieman väliinputoaja.

Mutta yllättävän hyvä sellainen. Tämä saattaisi sopia teeksi niihin hetkiin, kun tekee mieli teetä, muttei oikein tiedä mitä. Minulle sellaisia hetkiä tulee ainakin aika-ajoin, koska tosiaan juon teetä aktiivisesti ja suuria määriä. Aina ei voi olla mielihalua tiettyyn suuntaan.

Teen happamuus, joka tosiaan hieman kertyy, saattaa kyllä rajoittaa sitä kuinka paljon teetä tahtoo juoda kerralla. Mutta ehkä aina ei tarvitse juoda litraa.

Sanoisin teetä hyväksi vadelmateeksi. Jos kaipaa herkkää teetä, eikä pelkää happamuutta, niin tämä on varmasti ihan hyvä. Vadelmateenä tämä on huomattavasti muita maistamiani parempi. Ehkä se on vanilija, ehkä se on laatu, ehkä se on luomu? Kuka tietää.


Johan & Nyström Ekologisk svart te 150g Hallon & Vanilj, maustettu musta tee. Laitoin teetä aika runsaasti. Haudutuslämpötila 100°C. Haudutusaika varmaankin normaali 3-4 min mustalle teelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti