maanantai 18. tammikuuta 2016

Kiinalainen keltainen tee Fujian

Aikaisemmin jo kirjoittelin mustasta teestä, jonka ostin satunnaisesti tielle osuneesta teekaupasta. No, tämä keltainen tee on samasta kaupasta. En ostanut tai valinnut sitä, mutta sain sen silti käsiini, koska se ei kuulemma menekään. Ei siinä, en valita. Maistoin teetä ensimmäisen kerran pian oston jälkeen, ja totesin sen varsin maukkaaksi.

Keltainen tee on ainakin ulkonäöltään vihreän teen kaltaista, joten olisikohan tässä samanmoinen leikki kuin punaisen teen kanssa, joka on siis mustaa eri nimellä. En tiedä. Maku on ehkä ainakin tämän pussin kohdalla hieman erilainen kuin perinteisissä vihreissä teissä.

Keltainen tee tuo mieleeni Japanissa tarjoillun teen. Japanissa tosiaan useimmissa ravintoloissa sai, kuten täällä meillä leipää, teetä alkuun. Ihana tapa ja ottaisin sen mieluusti tännekin. Nauroin tosin, että siltikin teensaantini oli liaan vähäistä, sillä kulutukseni on niin valtavaa. Join kuitenkin kaiken tarjotun teen suurella nautinnolla, vaikka tee olikin aluksi vähän oudon makuista.

Epäilen, ettei tee ollut ihan tätä kyseistä laatua, vaan hämmentävää japanilaista popcornteetä. Tai siis teetä missä on mukana riisiä. Mene ja tiedä, en ole vielä täällä Suomessa uskaltanut ostaa moista kokeiluun.

Joka tapauksessa. Tämä Kiinalainen keltainen tee Fujian on hyvin maukas tee, hieman makea ja jollain hyvällä tapaa hieman ruohoinen. Pidän siitä, ettei se ole millään tavalla karvas tai kitkerä, vaan mukavan pehmeä ja tosiaan hivenen makeahko.

Väriltään tee on tosiaan meripihkaisen keltaista, kuten pussi mainostaakin. Tee tuoksuukin hieman ruohoiselle vihreälle teelle, kuten makukin. Ehkä tosiaan hieman macha mainen tuoksu ja maku?

Suosittelen teetä lämpimästi, jos tahtoo tutustua maustamattomiin vihreisiin teihin. Sanoisin tämän olevan melkoisen pehmeä ja helppo tee aloittaa. Toki kaikille ei välttämättä sovi ruohoisuus, joka itseäni ei haittaa, mutta saattaa olla tottumuskysymys. Ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että maku olisi kovin voimakas. Joku muu fiksumpi saattaisi myös kuvata sitä paremmalla adjektiivilla kuin "ruohoinen".

Itse pidän teestä paljon ja onneksi sitäkin, niin kuin samasta kaupasta hankittua mustaa, on 100g. Ei varmasti lopu vielä hyvään aikaan kesken!

End note: katsoin uteliaisuudessani keltaisen teen kuvauksen. Kyllä se on ihan oma lajinsa vihreän ohella. Keltainen tee valmistetaan ilmeisesti hieman monimutkaisemmin kuin vihreä ja se on vaikeampaa ja siksi keltaiset teet ovat harvinaisempia. Hassua kyllä keltaisesta teestä pitäisi puuttua vihreän teen "ruohomaisuus". Itse kyllä maistan sen selkeästi, mutta mene ja tiedä. Onhan se ehkä erilainen kuin vihreissä normaalisti. Keltainen tee on kuulemma vatsaystävällisempää kuin musta tai vihreä ja sisältää kaikenlaista hyvää. Kannattaa siis kokeilla.

Kiinalainen keltainen tee Fujian, keltainen tee. 1-2tl/kuppi. Veden lämpötila 80ºC. Haudutusaika 2-3 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti