torstai 21. tammikuuta 2016

Punainen Tee

Olen törmännyt termiin "punainen tee" joskus aikaisemminkin, mutta törmäsin siihen ensimmäisen kerran näköetäisyydellä pienessä satunnaisessa teekaupassa, siellä mistä ostin toisen maustamattoman mustan teen suosikkini. 

Kyselin silloin jotain punaista teetä, mutta myyjä ei tainnut osata selittää minulle mitä punainen tee todellisuudessa on, eli siis mustan tee eri nimellä.

Kiertelin tuossa jokunen viikko sitten teekauppoja jälleen ja törmäsin täysin sattumalta kauppaan mitä en ollut aikaisemmin huomannut. Kauppa oli suhteellisen uusi, mutta ei niin uusi, ettenkö olisi mennyt siitä aikaisemminkin ohitse. Mutta kausittainen sokeus ei ole minulle mitään uutta...

 Joka tapauksessa. Tänään testissä on Punainen tee, TeeMaalta. Kävelin kauppaan ja ihastuin suunnattomasti kun kaupassa oli useampia punaisia teelaatuja. Hintaahan teillä tosiaan oli enemmän kuin normaalisti, tämä omi pussini oli halvimpia ja maksoi 10e/50g. Tosin toisin kuin kalliin maustamattoman vihreän teen kanssa, tällä kertaa hinta ei harmita minua.

Punainen tee on siis tosiaan sama asia kuin musta tee, mutta ilmeisesti normaalisti hieman miedompimakuinen. Olettaisin, että ero on joko teen värissä, joka on kenties hieman punaisempi haudutettuna tai sitten siinä mistä tee on kotoisin. En ole tutustunut sen enempää, mutta aasiasta tämä erottelu on kuitenkin peräisin. 

Punainen tee jonka ostin kuvaillaan pussissa sanoilla "Honey-like and roasty fragrance".  Myyjä suositteli teetä kokeiltavaksi palasen inkivääriä kanssa. Nykyisessä inkivääriteen himossani tämä oli suunnaton myyntivaltti.

Kokeilin tietenkin teetä heti tuoreen inkiväärin kanssa. Inkivääri tuokin teehen mukavan vivahteen. Mutta mistä eniten yllätyin, oli teen hunajainen maku. Nimittäin tee tosiaankin maistui siltä, kuin siihen olisi lisätty hiven hunajaa, vaikka en siis ollut sitä millään makeuttanut. Tee on maustamattomaksi teeksi makea ja miellyttävän kevyt. 

Teetä haudutetaan suhteellisen vähän aikaa mustaksi teeksi, joten inkivääri ei juurikaan maistu lävitse, mutta mieltäni lämmittää, että se on siellä. Ja ehkä se tuo oman pienen makeutensa teehen.

Tee on miellyttävä ja suosittelen sitä kyllä, jos kaipailee makeutta maustamattomaan teehensä. Lisäksi teelle luvataan 2-3 haudutuskertaa, joten toisin kuin mustat teet yleensä, sitä on mahdollista hauduttaa uudelleen. Itse voisin kokeilla sitä suurinpiirtein heti, sillä teenkeittimeni petti minut ja siivilä laskeutui huomaamattani teehen uudelleen, joten teestä hautui melkein mustaa ja suhteellisen katkeraa kevyen ja makean sijaan. Nyt inkiväärikin maistuu, muttei kovin miellyttävällä tavalla.

Toisaalta, toisella kerralla keittäessä maku on hyvin erilainen, makeus katoaa, mutta mukana ollut inkivääri maistuu enemmän. Muttei kitkeränä, vaan mukavan inkiväärisenä. Teen maku on muutenkin suhteellisen ohut, joten jos aikaa toiseen kertaan hauduttaa, suosittelisin ehkä jättämään inkiväärin pois. Tai olemaan hauduttamatta ensimmäistä satsia huomaamattaan todennäköisesti vähintään viisi minuuttia uudelleen. Kaipaan ehkä lisättyä hunajaa tähän toiseen haudutukseen, ensimmäisessä haudutuksessa se maistui niin miellyttävästi.

Todennäköisesti tulen ostamaan teetä uudelleen, mutta minua kyllä kiinnostaa maistaa muitakin TeeMaan teitä. Pussit ovat yksinkertaisia, mutta kuvaukset pussien takana pitkiä ja mielenkiintoisia. Arvostan.

Ja tosiaan tämä kyseinen tee on kasvanut villinä luonnonmetsässä joten se on (ainakin käännetty) luomua, vaikka itse arvostankin villiyttä enemmän.

Punainen tee, musta tee. 1tl/200ml (5tl/l) Veden lämpötila 95ºC (Itse käytin 90ºC). Haudustusaika 2-3 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti