perjantai 24. marraskuuta 2017

Assam Orangajuli

Assam Orangajuli Teekaupalta oli tee, joka sai minut ehkä ensi kerran tajuamaan, että musta tee voi olla maukasta ja vivahteikasta ilman mausteitakin.

Törmäsin Orangajuliin ihan sattumalta, ostin sitä pelkän kuvauksen perusteella nettikaupasta. Se on edelleen paras musta tee, mitä olen maistanut. En ole juonut sitä vuosiin, koska kun pystyn kävelemään helposti tusinaan teekauppaan, nettikaupasta ostamisella on oma kynnyksensä. Nyt kuitenkin sain sitä vihdoin uudelleen. Teemakuni on hieman muuttunut, eikä Orangajuli maistu enää siltä miltä se muistoissani maistui. Mutta se on silti taivaallista.

Assam Orangajuli on melko kevyt mustaksi teeksi. Sen haudutus eroaa myös normaalista: haudutusaika on vain 1-2 min. Unohdin tarkistaa tämän ensi kerran hauduttaessani, ja sain teestä hieman kitkerää. Mutta seuraavalla kerralla onnistuin jo paremmin.Orangajuli on kuvauksensa mukaisesta hedelmäinen tee, ja siinä voisi kuvitella olevan muutakin kuin pelkkää teetä. Mutta ei ole.

Olen juonut muitakin Assameita, mutta vain pettyäkseni, kun ne eivät ole yhtä hedelmäisiä. Ei niin, etteivätkö ne silti olisi hyviä. Eivät vain sitä mitä itse ajattelin. En oikein tiedä mikä Orangajulista tekee niin uniikin, mutta toisaalta en välitä.

Harkitsen omien teesekoituksien tekemistä ja tietenkin ensimmäinen ajatukseni oli käyttää Orangajulia pohjana. Mutta samalla emmin. Tee on niin hyvää juuri puhtaana, kaipaako se lisämakuja sekoittamaan? Makeus kuitenkin sopii varmasti miellyttävästi yhteen esimerkiksi vanilijan kanssa. Toki useammat mausteet saattavat kaivata hieman pidempää haudutusaikaa. Riittääkö 1-2 minuttia tuomaan maut esiin?

No, tämä pohdinta on toisarvoista. Suosittelen kokeilemaan, jos haluaa kokeilla jotain erilaista maustamatonta mustaa. Jos et usko, että musta tee voi maistua miltään ilman mausteita. Jos musta tee tuntuu yleensä vähän liian voimakkaalta, tummalta. Tai jos vaan rakastat teetä, etkä ole kokeillut. Tämä on kuitenkin ehdottomasti yksi, myönnetään monista, rakkauksistani. Ja nyt kun tiedän, että teetä saa tiskin alta Helsingin Chayasta, en aio enää luopua siitä valikoimissani.

Assam Orangajuli, musta. 1-2tl/ 2dl. Haudutuslämpötila (90-)100ºC. Haudutusaika 1-2 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti