tiistai 14. marraskuuta 2017

Teen oikeaoppinen haudutus osa 2: vihreä tee

Hyvää huomenta! Hämmennykseni oli suuri, kun huomaan mustan teen haudutusohjeeni nousseen poikkeuksetta luetuimmaksi postauksekseni. Toivottavasti siitä on ollut jollekin hyötyä.

Katson asiakseni sanoa, että en ole koskaan kokeillut hauduttaa teetä savipannussa sekunttikellon kanssa ja vedellä valaen. En tule ohjaamaan teeritualistisiin tapoihin. Teestä saattaa tulla silloin tosiaan aivan mahtavan hyvää, mutta en omaa siihen välineistöä enkä tällä erää kiinnostusta opetella.

Vihreä tee poikkea perinteisestä mustasta teestä siinä, että se on usein helppo pilata ajattelematta. Itse pidin vihreää teetä aika pahana, ennen kuin minulle tarjottiin sitä alemmissa asteissa haudutettuna. Voin kertoa, että se oli melkoisen silmiä avaava kokemus. Tee ei ollutkaan kitkerää. Tee ei ollutkaan ruohoista. Vihreä tee ei ollutkaan siedettävän rajamailla vaan oikeasti hyvää.

Vihreän teen laatu ei myöskään ole ihan niin hyvin peitettävissä kuin mustan. Kyllä sen peittoon saa, mutta omaan makuuni se vaatii yleensä voimakkaita makuöljyjä, mutta silti mausteiden variaation kanssa maltillisuutta. Olen usein törmännyt (marketti)teihin joihin on lykätty kaikki ja vähän lisää, varmaankin juuri laatua paikkaamaan. En voi suositella kenellekään.

Lisäksi en oikeastaan suosittele vihreitä pussiteitä. Niihin lisätään usein sokeria ja niiden laatu on lähinnä teepölyä. Jokaisella on makunsa, enkä niitä arvotele, mutta vihreät teepussit ovat yleensä suhteellisen kaukana siitä, mitä vihreä tee todellisuudessa on.

Joka tapauksessa. Vihreän teen perus haudutusperiaate on 80ºC ja 1tl/2dl vettä. Haudutusaika on yleensä 2-3 minuuttia. Vihreä tee on herkkä kuumemmille asteille ja palaa. Siitä tulee kitkerää ja ruohoista huonolla tavalla. Kai siitä on mahdollista edelleen pitää, mutta maku ei ole se, miltä vihreän teen on tarkoitettu maistuvan.

Vihreä tee ei kuitenkaan ole yhtä simppeliä kuin musta, sillä ei ole vain yhtä astetta ja aikaa. Olen juonut teetä, jonka haudutuslämpötila oli 85ºC ja aika 1,5 minuuttia. Jotkin japanilaiset teet saattavat olla parhaimmillaan jopa 60ºC haudutettuna. Ja tiedän, että on olemassa tapoja, joilla teetä haudutetaan vain muutamia sekuntteja. Itse en onneksi vielä ole siihen päätynyt.

Myös teen määrä vaihtelee. vihreä tee tulee monissa muodoissa, joten laadukkaammat teet yleensä ohjeistavat grammoissa teen haudutusmääriä. Tai nostavat ainakin niitä huomattavasti, koska teen malli on niin kookas, että teelusikallinen on oikeasti murto-osa siitä. Itse suosimani makeat vihreät teet ovat usein neulasenmallisia, jolloin ne vievät paljon tilaa. Olen laiska mittaamaan, joten olen opetellut käyttämään teetä silmämääräisesti. Vielä en ole epäonnistunut hirvittävän pahasti määrässä, joten oletan sen olevan lopulta aika anteeksiantava, ainakin siihen suurempaan päin.

Vihreä tee, toisin kuin musta, on yleensä haudutettavissa useita kertoja. Markettien puolihedelmähaudukkeet (joissa ei siis aina ole vikaa huom!) eivät välttämättä toimi yhtä hyvin, mutta yhtään laadukkaammat teet antavat usein ainakin 3+ haudutuskertaa helposti. Tässä teen määrä, laatu ja haudutuslämpötila on tärkeintä. Sillä vaikka onnistuisi hauduttamaan vihreää teetä vähän liian kuumalla ja vähän liian kauan, niin että se on edelleen ihan kelpoista, niin olen huomannut sen vahingoittavan seuraavia haudutuskertoja suuresti.

Sain hyödyllisen vinkin joskus jostain teekaupasta: teetä voi hauduttaa hieman pienemmässä lämpötilassa hieman pidempään. Tämä on tehokasta varsinkin silloin, kun tee vaatii tarkkoja asteita joita keittimeni ei osaa ja hyvin lyhyttä haudutusaikaa. Lisäksi haudutusaikaa voi myös pidentää uudelleen haudutuksissa. Esimerkiksi jos tee tulisi hauduttaa 75ºC ja minuutin, niin 70ºC ja vajaa puolitoista minuuttia on tuottaa myös hyvän tuloksen.

Vihreän teen lisähaudutuksissa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota vihreän teen mausteisiin. Sillä vaikka vihreä tee itsessään antaa makua, joskus olen kuullut jopa sanottavan, että paranee useilla haudutuksilla, niin kaikki mausteet eivät toimi yhtä hyvin. Ne menettävät voimaansa, mutta joskus ne saattavat myös itsessään kitkeröityä tai maistua oudolle. Mutta se lienee asia, joka selviää kokeilemalla. Itse olen havainnut, että jos teessä on paljon hedelmiä tai marjoja, se ei välttämättä haudu kovin hyvin uudelleen. Vadelma on yleensä aika ok, vaikka se menettääkin makuaan nopeasti.

Mikä itseäni vihreässä teessä hämmensi, oli haudutetun teen väri. Se voi olla hyvin vaaleaa, lähes mahdotonta erottaa vedestä. Se on ok, maku on silti siellä. Ei siis kannatta hauduttaa lisää, ainakaan maistamatta, vaikka houkuttaisi. Vihreä tee myös usein tummuu ajan kanssa seisoessaan. Se vaikuttaa hieman makuun, mutta ei mielestäni pilaa teetä, joten sitäkään ei kannata pelästyä.

Pääpointtina vihreän teen haudutuksessa on, että älä hauduta liian kuumassa tai liian pitkään. Usein laadukkaammat teet antavat hyvin ohjeita, joita kannattaa noudattaa. Jos sellasia ei kuitenkaan ole, niin kannattaa kysyä myyjältä. Laadukkaita vihreitä teitä myyvät kaupat ovat yleensä erikoisliikkeitä ja heillä on tietotaitoa auttaa, sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Markettiteet onnistuvat usein perusohjeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti