keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Vadelma Oolong

Vaikka olenkin paatunut teenjuoja ja kahvi on minulle suhteellisen vieras juoma, niin tykkään vastata tarpeisiin. Eli siis ostaa ystävilleni tarvittaessa hyvää kahvia teen sijaan lahjaksi.

Erään tälläisen etsinnän aikana löysin Crema nimisen puodin Helsingistä. Cremalla on myös laaja teevalikoima, mutta olen yleensä päätynyt ostamaan sielä vain kahvia.

Vahingossa kuitenkin löysin sieltä eräällä kerralla vadelma oolongin. Oolong itsessään oli minulle silloin vielä vierasta, mutta kokeilunhaluisena menin tuoksun perässä. No, tee oli taivaallista. Rakaustuin siihen itsekin ja samoin kämppikseni. Tämä on huomattava saavutus, sillä kämppikseni kanssa hakeudumme tyypillisesti aivan erityylisten teelaatujen pariin. No, tee tietenkin kului lähes huomaamatta. En saanut aikaiseksi kuitenkaan hakea lisää, sillä kauppa sijaitsee hieman sivussa.

Ja sitten kun aika koitti, kauhukseni tajusin, että tee olikin poistunut Creman valikoimista. Suru oli suuri. Tee jäi muistoihin ja vaipui lopulta unholaan.

Tämä kunnes Ounce alkoi myydä omaa Vadelma Oolongiaan. Kokeiluun ostettu pussi meni hujauksessa, tee oli ainakin yhtä hyvää kuin muistot edeltäjästään.

Vadelma oolong on siinä mielessä erikoinen vadelmatee, että se on hyvin kevyt ja makeahko. Karvautta ei ole kuin nimeksi. Olettaisin tämän johtuvan oolingista. Vadelma oolongia voi myös hauduttaa huoletta ainakin 3-4 kertaa (wiki sanoo 5-6), maku on edelleen erinomainen. Vadelmaisuus hieman häviää, mutta oolong on itsessään hyvin maukas tee.

Ouncen Vadelma oolong on siis kevyt ja maistuva tee. Se on hieman makea ja tuoksuu ihalle. Olen aikaisemmin tutustunut vain maito oolongiin, ja tässä on kuitenkin jotain samaa, vaikka tietenkin vähemmän maitoa. Vadelma ei itsessään ole kovin erottuva, vaikka teestä kyllä huomaa sen puutteen, sillä mausteet haipuvat suhteellisen nopeasti uudelleen hauduttaessa. Mutta se tuo teelle miellyttävän vivahteen, jota en osaa oikein kuvailla.

Oolongit ovat ilmeisesti osittain hapetettuja. Ne kulkevat mustan ja vihreän teen välimaastossa hapetusasteeltaan. Niitä voi uudelleen hauduttaa vielä useammin kuin vihreitä teitä, ja ovat yleensä hieman hintavampia myös.

Suosittelen kaikille vihreän teen ystäville oolongeja, varsinkin tätä vadelmalla maustettua, sillä se on todella kevyt ja miellyttävä tee. Vadelma oolongin voi myös hauduttaa 100ºC vedessä, vaikka oolongin suosituslämpötila onkin 90-95ºC. Makuun en ole korkeamman lämpötilan huomannut vaikutavan milläänlailla. Haudutus kertoihin tosin kenties.

Vadelma- ooling, oolong tee. Haudutus lämpötila 90ºC. Haudutusaika 2-4 min (löysin myös 5-6 min).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti