maanantai 9. lokakuuta 2017

Teen oikeaoppinen haudutus osa 1: Musta tee

Hyvää maanantai aamua!

Haluan ihan ensimmäiseksi sanoa, että en ole mikään alan ammattilainen. Kaiken mitä olen oppinut, olen oppinut lukemalla ja kokeilemalla ja kuuntelemalla teekauppiaita. Siksi epäilen, etten ole tälläistä postausta edes alunperin tehnyt, koska olen kokenut, että tiedon löytää suhteellisen helposti muualtakin ja se saattaa jopa olla enemmän oikein.

Mutta omaksi ilokseni ajattelin tähän koota kasan omia mietteitäni teen haudutuksesta.

Musta tee

Musta tee on sinänsä helpoin. Se ei "pala" herkästi kuumissakaan lämpötiloissa ja sitä saa hauduttaa pitkään. Jotkut mustat teelaadut jopa kestävät yrttien haudutusta, ja yrttejä usein haudutetaan jopa 10 minuuttia. Musta tee on myös siitä helppo, että sen laatu on helppo peittää mausteilla. Huonokin musta tee voi olla ihan ok, kun siihen laittaa voimakkaita mausteita. Koska musta tee ei kitkeröidy, kuten vihreä.

Mustan teen perushaudutus on yksinkertaista: 100ºC ja 3-5 minuuttia. 1tl/ 2dl vettä. Tällä pääseekin jo pitkälle ja todennäköisesti musta tee on hyvää.

Olen kuitenkin kuullut, että musta teekin usein hyötyy siitä, että sitä hauduttaa hieman vähemmällä lämmöllä. 95ºC on ilmeisesti parempi. Forsmanin teemyymälän myyjä mainitsi, että varsinkin kiinalaisten mustien teiden kohdalla näin on. Mutta kuinka usein muistaa tai edes tietää keittäessään, että mistä päin tee sattuu olemaan? Itse olen hauduttanut 90ºC, koska keittimessäni asteet menevät niin. Ystäväni sanoi myös, ettei koskaan hauduta mustaakaan teetä 100ºC vedessä.

Omien kokeilujeni perusteella sanoisin, että se saattaa kannatta, jos vain mahdollista. Teestä tulee hieman pehmeämmän makuinen ja itse arvostan myös sitä, ettei kieli pala välittömästi.

Itse myös haudutan teetäni ajallisesti yleensä asteikon alapäässä. Mustaa teetä usein 3 minuuttia. Se on toki mieltymyskysymys, enkä sylje pois, jos tee unohtuu pidemmäksi aikaa, mutta itse koen, että 3 minuuttia on aivan riittävästi useimpiin mustiin teihin.

Sitten teen määrä. Luin jostain, että suomalaiset käyttävät haudutukseen liian vähän teetä. Itse olen kyllä päinvastaista mieltä. Itse laitan yleensä aivan liikaa teetä. Useat teet ovat sen suhteen anteeksiantavaisia, mutta olen myös huomannut, että saman intensiteetin makuun saa puolet vähemmälläkin.

En kuitenkaan suosittele liikaa kitsastelemaankaan teen kanssa, sillä jotkin teet tosiaan ovat sille hyvin arkoja. Esimerkiksi yksi lempiteistäni, Black Walnut, vaatii mielummin enemmän kuin vähemmän teetä. Se on myös tee, jota haudutan usein normaalia alarajaa pidempään. Laimeana se maistuu hyvin hämmentävästi lakritsaiselta ja epämiellyttävältä.

Jos siis tee, josta olet pitänyt, yhtäkkiä maistuukin oudolle tai pahalle, niin kiinnitä erityisesti huomiota teen määrään.

Jos teepussin haudutusohjeet eroavat suuresti yleisistä ohjeista, on todennäköistä, että niitä kannattaa noudattaa. Mutta hämmentävää kyllä, olen törmännyt hyvin sekalaisiin ohjeisiin tällä saralla. Harvemmin mustan teen kohdallan, mutta kuitenkin. yleensä ns. markettiteihin printataan yksi ohje, joka ei juurikaan ota huomioon mitään. Joskus maineikkaammatkin teekaupat sortuvat tähän. Asteittaiset teenkeittimet haluavat joskus olla trendikkäitä merkitsemällä mikä aste sopii millekin teelle. Ne ovat usein hyvin geneerisiä tai jopa vääriä. Jos asioit teekaupassa, niin myyjät ovat yleensä hyviä sanomaan, miten teetä kannattaa hauduttaa. He yleensä myös neuvovat mieluusti, kunhan vain kysyy.

Onko jotain vinkkejä, mitä en tiedä? Onko jotain mikä tässä ei tullut vastaan mustan teen keittämisestä? Kuulen mieluusti lisätietoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti