torstai 21. joulukuuta 2017

Luukku 20: Rooibos Petteri Punakuono

Eilen olin sairaana. Niin olin kyllä tiistainakin, mutta silloin kävi tuuri ja kalenterista noussut tee oli tuttu ja arvosteltu. Eilen vilkaisin kalenterin teetä kerran ja totesin, että en jaksa yrittää saada mokomaa alas ja vielä arvostellakin sitä. No, tänään saatte sitten kaksi, kun kumpainenkin sattuu olemaan uusi.

Sain ystävältäni joitakin vuosia sitten lahjaksi samannimistä rooibosta, mutta epäilen suuresti, ettei se ole samaa. Se oli hyvin jouluista, vaikkakin siis tosiaan hyvällä tavalla, niin myös perinteisellä. Tässä rooiboksessa on joulumausteiden ohella ainakin toffeeta ja ruusua.

Tee tuoksuu makealle ja se on sinällään ihan miellyttävä. Mukaa on tosiaan kuitenkin myös hyvin voimakkaita joulumausteita, ainakin kaneli tuoksuu hyvin voimakkaasti. Kaikka blogiani lukevat varmasti jo teitävät, etten ole erityisen joulumauste ihminen. Kaneli itsessään on sinällään poikkeus, että kanelitee on minusta jopa nautinnollista silloin tällöin. Mutta sekoitteina? Hankala sanoa.

Tee on tuoksuunsa nähden yllättävän mieto. Se on hieman makea... ja taustalta pysyy ehkä juuri ja juuri löytämään kanelin ja rooiboksen. Ja ripuksen joulumaustetta. Todella hämmentävää. Jos maistaisin tietämättä mitä tämä on, saattaisin veikata tätä rooibokseksi, mutta muuten täytyy sanoa, että makuja on vaikea tunnistaa.

Vielä vaikeammaksi homman tekee, että näköjään teetä ei edes löydy Ouncen sivuilta. Todella hämmentävää. Voisin kenties käydä utelemassa sitä paikan päällä, ja ehkä käynkin joskus, mutta en tänään. Minulla on vielä muutama jouluvalmistelu viimeisteltävänä, joten priorisoin aikani niihin.

Mausteisuus kertautuu hieman, kun maistelen teetä pidemmän aikaa. Se on ihan hyvää jouluteetä, jopa niin hyvää, että en siitä kieltäytyisi tarjoiltaessa. Mutta samalla kun mausteisuus korostuu, niin korostuu myös "joulumausteisuus". Minun pitäisi ehkä selvittää mikä niistä joulun perinteisesti mausteista on se, joka minua yleensä tökkii. Vai onko se kokonaan se sekoitus. Tässä se on taustalla oleva jonkinasteinen kitkeryys, jonka yhdistän joulumausteteihin. Kun minulla ei ole tarkempaa aineslistaa, en pysty arvioimaan mikä se mahtaa olla.

Meinasin unohtaa taas ottaa kuvan teestä kokonaan. Mutta muistin ennen kuin rupesin hauduttamaan! Näette siis myös kuinka kauniisti aika (ja tee) ovat patinoineet keitintäni.

Petteri Punakuono, rooibos. 1tl/ 2,5dl. Haudustuslämpötila 95ºC. Haudutusaika 5-7 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti