perjantai 22. joulukuuta 2017

Luukku 22: Inkivääri-appelsiini yrittisekoitus

Vähiin käy ennen kuin loppuu. Huomisen luulun saan vielä varmaankin kirjailtua, mutta aaton luukkua en lupaa. Aattona olemme yleensä perheen voimin aloittaneet ajoissa ja yksityiselle aamuteelle ei ole juuri sijaa. Mutta jos se on uutuus, niin päivittänen sen joulupäivinä. Luulen, että teen joka tapauksessa jonkinlaisen yhteenvedon kalenterista.

Tänään olisi vuorossa taas hauduke. Inkivääri houkuttelee ja tuoksu on ihanan makean appelsiininen. Tein aamuteeksi mustaa teetä, mutta näin iltapäivällä tuo täyttänee makean houkutukset. Olen saanut töistä lahjaksi karkkia ja en haluaisi syödä sitä kaikkea heti nyt... Vaikka ne olisivat mukavasti tuossa lähellä...

Joka tapauksessa. Haudutettuna tuoksuun yhtyy aika tymäkkä inkivääri ja appelsiini antaa hieman tilaa. Oletan, että haudukkeessa on jotain muutakin kuin näitä kahta, mutta en osaa arvata mitä.

Hauduke on hämmentävän miellyttävä. Myös miedompi kuin tuoksusta olisin odottanut. Appelsiini on yllättänyt kalenterin aika minut ainakin kerran aikaisemmin. Se on haudutettuna oikeastaan aika kivaa! Yleensä se on tuonut teehen makeutta, kuitenkin ilman, että tee on maistunut appelsiinilta erityisesti. Minun täytyy vakavasti harkita appelsiiniepäilyjäni tulevaisuudessa. Inkivääri ei ikäväkseni maistu haudukkeessa. Yritän hakea edes poltetta, mutta sitä ei tule.

Haudukkeesta jokseenkin puuttuu myös haudukkeille tyypillinen mausteinen maku, mikä ilahduttaa minua. Tässä vaiheessa hainkin, että mitä vihreä silppu haudukkeessa oikein oli.

Hauduke sisältää: tulsiyrttiä, omenapaloja, inkivääriä, vihreää rooibosta, kardemummaa, kanelia, appelsiinikuorta ja rosepippuria. Puoliakaan en maista, esimerkiksi kanelia. Tulsiyrtin mausta en tiedä mitään. Eroaako vihreä rooibos jotenkin normaalista? Oletettavasti. Kardemumma? En olisi arvannut. Ja no, rosepippuriakaan en.

Mutta, yrttisekoitus on miellyttävän tasapainoinen. Ehkä juurikin siksi, että yksittäisiä makuja ei erota. Hauduke on miellyttävän makea ja siinä on miellyttävä maku, jota en osaa eritellä. Se ei jätä makeaa kuorrutetta kielelle, niin kuin jotkut haudukkeet tekevät. Se ei maistu yrteille. 

Jos kaipaa maukasta hauduketta, voin suositella tätä kyllä. Voisin itsekin nautiskella tätä uudelleen. Ja tämä tosiaan toimii omalla kohdallani makeanhimoon ainakin vähän. Silti, jos pitää valita haudukkeen ja teen välillä. No. Ei kaikkea tarvitse rakastaa.

Inkivääri- Appelsiini, yrttisekoitus. 1-2tl/ 2,5dl. Haudutuslämpötila 90-95ºC. Haudutusaika 5-7 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti